MENU

ГОСЯ

Виведений індивідуальним добором з гібридної популяції, створеної шляхом схрещування сортів Гонар та Сябра.

Автори сорту: Сардак М.О., Сардак М.І., Расюк Н.І.

 Господарсько-цінні ознаки. Адаптований до умов вирощування в північному Лісостепу та Поліссі України, порівняно невибагливий до умов вирощування, помірно ушкоджується летючою сажкою, борошнистою росою, гельмінтоспоріозом, що запобігається протруєнням насіння перед сівбою, стійкий до вилягання.

Середньостиглий. Від сходів до повної стиглості 85-95 днів. Стійкий до осипання та посухи.

Крупнозерний, придатний до використання в пивоварній та харчовій промисловості, як зернофураж. Вміст білка 11,0-11,9 %, вирівняність зерна 96-98 %.

  Апробаційні ознаки. Різновидність – нутанс. Колос дворядний, остистий, середньої довжини (7- 10 см) і щільності (11-12 члеників на 4 см колосового стрижня), солом’яно-жовтий, неламкий, циліндричної форми.

Остюки довші за колос, зазубрені, прижаті до колосу, тонкі, еластичні, жовті.

Колоскова луска з остюком рівна довжині зернівки, вузька, неопушена.

Квіткова луска зморшкувата, нервація добре виявлена, перехід в ость поступовий. Основна щетинка довговолосиста.

Кущ напівпрямостоячий, лист зелений, опушення піхви відсутнє. Стебло міцне, висота рослини 80-108 см. Зерно видовжено-еліптичної форми, жовте, маса 1000 зерен 50-58 г.

   Урожайність. Високоврожайний. В роки випробувань не поступався кращим закордонним та вітчизняним сортам, досягаючи рівня врожайності в умовах Чернігівщини 8,0 т/га.

Добре відзивається на внесення добрив.

uCoz