MENU

ПРОВІНЦІАЛКА

У Реєстрі сортів рослин України з 2016 року,

рекомендований для
вирощування у зонах Полісся та Лісостепу.
Оригінатор: Носівська селекційно-дослідна станція Миронівського
інституту пшениці імені В.М. Ремесла НААН.
Автори: М.Д. Горган, Н.О. Горган, В.Д. Журбін та ін.

 

Господарські та біологічні характеристики:
- сорт інтенсивного типу універсального використання на різних агрофонах;
- високоврожайний – у різні роки у виробництві та сортовипробуваннізабезпечував урожай від 7,26 до 7,55 т/га, що на  9,3-12,6 % вище за інші сорти;
- середньостиглий з вегетаційним періодом 90-95 днів;
- висота рослин до 105-110 см, стійкість до вилягання на рівні 6,5-7,5 балів;
- стійкий до осипання та проростання зерна на пні;
- має високу посухо- та жаростійкість на рівні 8-9 балів;
- характеризується стійкістю до борошнистої роси (7-8 балів), твердої (7-8 балів), летючої сажки (7-8 балів), бурої іржі (7-8 балів), жовтої іржі та септоріозу (7-8 балів). Толерантний до кореневих гнилей (5-6 балів) та фузаріозу колоса (6-7 балів). У роки епіфітотій грибкових захворювань має значні переваги за врожайністю перед іншими сортами поліської та лісостепової зон.
  Якість зерна: сорт належить до групи цінних пшениць. Вміст клейковини – 30,3-35,1 %, вміст білка - 14,9-15,7 %, вихід борошна – 75 %, об’єм хліба - 1170-1250 см3. Один із кращих сортів за величиною і стабільністю показників якості зерна.
  Апробаційні ознаки: різновид – лютесценс, колос циліндричний, довгий (10,5-12,0 см), білий, на верхівці колоса короткі ості, щільний (20-21 колосків на 10 см довжини колоса). Зерно червоне, скловидне, яйцевидної форми, середньої крупності. Маса 1000 зерен – 40,7-42,4 г. Кущ прямостоячий, вирівняний, кущистість висока (2-3 продуктивних стебла на рослині).

uCoz